İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Jordan, 29 Nisan Cuma günü merkez Bankası’nın 114. Olağan Hissedarlar Genel Kurulu’nda Berne’de Bitcoin hakkında konuştu.
“Biri Bern’de biri Zürih’te olmak üzere iki merkez ofisi ve Singapur’da bir şubesi” bulunan SNB, 1907 yılında kurulmuştur.
Reuters tarafından yayınlanan bir rapora göre (29 Nisan’da Yahoo Finance’de yayınlandı), Bitcoin ile ilgili olarak Ürdün’ün şunu söylemesi gerekiyordu:
“Bitcoin satın almak bizim için sorun değil, bunu doğrudan yapabiliriz veya Bitcoin’e dayalı yatırım ürünleri satın alabiliriz. Bilançomuzda Bitcoin olması gerektiğine ikna olduğumuzda teknik ve operasyonel koşulları nispeten hızlı bir şekilde ayarlayabiliriz.
“Ancak mevcut bakış açısına göre, Bitcoin’in döviz rezervlerinin gerekliliklerini karşıladığına inanmıyoruz, bu yüzden şimdiye kadar bilançomuzda Bitcoin’e sahip olmamaya karar verdik.“
Bunlar, 31 Mart 2022 tarihi itibariyle SNB’nin balanace sayfasındaki varlıklardı:
5 Eylül 2019’da Ürdün, Basel Üniversitesi’nde verilen “Para Birimleri, para ve dijital tokenler” başlıklı bir konuşmada kripto para birimleri hakkında konuştu:
“Halkın dijital jeton parası anlayışı, Bitcoin gibi kripto paralardan büyük ölçüde etkilendi. Bununla birlikte, kripto para birimleri ve kripto para birimine dayalı belirteçler, büyük dalgalanmalara maruz kaldıkları için ödeme araçları, değer depoları ve hesap birimleri olarak yalnızca sınırlı kullanımdadır. Kripto jetonları, genellikle zaman içinde istikrarlı olan, geniş çapta kabul gören ve verimli ödemeler sağlayan ‘iyi’ para özelliklerine sahip değildir. Bu parametreler göz önüne alındığında, kripto jetonlarının İsviçre’de yaygın olarak para olarak kullanılması pek mümkün görünmüyor.
“Resim sabit paralar için farklı olabilir. Bunlar aynı zamanda özel olarak verilen dijital jetonlardır, ancak değerdeki dalgalanmaları en aza indirgemek amacıyla resmi para birimlerine sabitlenir veya istikrarlı varlıklar tarafından desteklenir. Bu nedenle, prensip olarak, bu para biçimi, kripto jetonlarından daha geniş bir kabul görme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, istikrarlı madeni paraların düzenleyici ve para politikası perspektifinden titizlikle analiz edilmesi ve sınıflandırılması gerekecektir.
“Fayda, verimlilik, güvenilirlik ve güvenliğin değerlendirilmesine yönelik ölçüt, mevcut sistemler ve karşılaştırılabilir faaliyetleri düzenleyen düzenlemeler tarafından belirlenir. Sadece eşit şartlarda rekabet olduğunda, istikrarlı madeni paraların bugünün nakit ve kitap parasına yararlı ve verimli bir tamamlayıcı olup olamayacağı netleşecektir.
“Özel sektörün yanı sıra, merkez bankaları gibi kamu kurumları da dijital jeton parası verebilir. Esasen, iki potansiyel uygulama alanı vardır: Birincisi, tüm hanelere ve şirketlere jetonlara erişim izni verilebilir. Ya da iki, jetonlar sadece ticari bankalara ve diğer finansal piyasa katılımcılarına sunulabilir, tıpkı bugün merkez bankasındaki görme mevduatları gibi.
“İsviçre’de, tüm hanelere ve şirketlere, İsviçre frangı jetonları veya görme mevduatı şeklinde olsun, dijital merkez bankası parasına erişim izni verilmesi risk içerecektir. Ayrıca, İsviçre’deki nakitsiz ödemeler zaten güvenilir, güvenli ve verimlidir ve sistem sürekli güncellenmekte ve rafine edilmektedir. Bu nedenle SNB, dijital merkez bankası parasına erişen tüm hanehalkları ve şirketleri eleştirel bir şekilde ele almaktadır.
“Sadece finansal piyasa katılımcıları için devlet tarafından verilen bir dijital belirtecin tanıtılması derinlemesine analiz gerektiriyor. Finansal sektörde güvenlik belirteçleri oluşturulursa, bu durum, yeni finansal piyasa altyapıları için bir ödeme aracı olarak devlet tarafından verilen dijital belirteç parasının da gerekli olup olmayacağı sorusunu gündeme getirecektir. SNB gelişmeleri yakından takip ediyor ve en azından BIS İnovasyon Merkezine gelecekteki katılımı ile tartışmaya aktif olarak katılıyor.“