Dijital para birimleri gerçek paranın yerini mi alacak?
Makalemizi en alt kısımda video olarak izleyebilirsiniz.
Dijital para birimleri 2009’da bitcoin’in ortaya çıkmasından sonra büyük ilgi görmeye başlamıştır. 2010’lu yıllarda kimsenin ilerleyeceğini tahmin etmediği bitcoin 2020 yılında 20 bin dolar bandını görerek bir rekora imza atmış, 10 yılda hiçbir fiziksel para biriminin büyüyemediği kadar büyümüştür. Dijital para birimlerinin 10 yılda bu kadar ilgi görmesinde en büyük etken ise, bir kuruma veya kuruluşa bağlı olmaması, hiçbir hükümet tarafından kontrol edilememesidir. Başlarda sadece dark nette gerçekleştirilen para ticareti için kullanılsa bile bugün dünyanın öbür ucundaki bir adrese hızlı şekilde para göndermek için bir çok kişi ve kurum tarafından kullanılmaktadır.
Bitcoin’in açık kaynak kodlu olması herkesin arka planda çalışma mantığını görmesini sağlamıştır. Bitcoin’in sağladığı bu şeffaflık çok geçmeden diğer yazılımcılar tarafından ilgi çekmiş, Altcoin dediğimiz bitcoin algoritması örnek alınarak yapılan kripto paraların ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Altcoinler her ne kadar bitcoin ile benzeşse de bugün çok farklı algoritmalar ile çalışan kripto para birimlerini görmek mümkündür.
Dijital paraların fiziksel paralardan farkı ise değerini bir ülkenin varlıkları değil, o kripto paraya gösterilen ilgiye göre değişir. Bu yüzden 2009 yılında 1250 Bitcoini sadece 1 dolara alabilirken bugün 1 bitcoin yaklaşık 20 bin dolardan satılmaktadır.
Dijital paraların avantajları her ne kadar gözardı edilemeyecek kadar fazla olsa da, Dünya hükümetleri kontrol edemedikleri, takip edemedikleri ve neredeyse tamamen anonim kripto para transferlerini uzun bir süre boyunca fiziksel para birimleri ile değiştirmeyeceklerini söyleyebiliriz.
Ayrıca korunmadığı zaman çalınması mümkün olan kripto paralar, henüz dünya devletlerinin kullanacağı ve fiziksel para birimlerinin yerine geçecek kadar gelişmiş durumda değil.
Fakat bu gelecekte daha güvenilir ve takip edilebilen kripto para birimlerinin ortaya çıkmamasına engel değil. İleride hükümetler takip edebilecekleri bir dijital para birimine resmi olarak geçebilmesi mümkün.
Dijital para birimleri gerçekten fiziksel paranın yerini alır mı bilemiyoruz. Fakat ortaya çıkacak sorunlardan en büyüğü, takip edilemeyen para transferleri olduğu için bu sorun çözülür çözülmez konunun tekrar masaya yatırılacağını söylemek zor değil.
İleride eğer dijital para birimlerinin takibi mümkün olursa ve kontrolü tamamen hükümete ait olursa fiziksel para birimlerinin maliyetinden ötürü değiştirileceği bir sır değil.