- Blockchainler daha açık bir finansal sistem oluşturdular, ancak kullanıcıların gizli kalmasına yardımcı olmada genellikle etkisiz olarak yorumlanıyorlar.
- Monero, Zcash ve Secret Network gibi Blockchain ağları kullanıcı gizliliğini korumaya odaklanır.
- Bitcoin ve Ethereum için karıştırma hizmetleri, kullanıcılara işlem geçmişlerini gizlemenin bir yolunu sunarak da değer kazandı.
Blockchain teknolojisi mevcut servetinizi aktarabilmek için izlenemez bir yol sunar ancak tam anlamıyla gizliliği korumak için tasarlanmadı. Bitcoin kuruluşundan bu yana geçen zamanda Monero, Zcash ve Secret Network gibi çeşitli özel blockchain altyapıları geliştirildi. Aynı zamanda, CoinJoin ve Tornado Cash gibi coin karıştırma protokolleri, kullanıcılarına sahip oldukları kriptoyu gerçek kimliklerinden ayırma olanağı verir.
Zincirde Özel Kalmak
Kripto Paralar, geleneksel finans sisteminin de üstüne çıkarak daha alternatif bir platform oluşturmayı başardı. Bitcoin ve Ethereum gibi Blockchainler ise finansal kapsayıcılık ve şeffaflık avantajları sundu. Bunların yanında, Bitcoin ve Ethereum blockchaini gizliliğinizi korumada o kadar da başarılı değil. Kullanıcıların gizli kalma ihtiyacına karşılık çeşitli Blockchain tabanlı çözümler ortaya çıktı.
Monero
Günümüzde halen gelişmekte ve kullanımda olan en başarılı gizlilik odaklı Blockchain projesi Monero’dur. Platformun temelleri atıldığında BitMonero olarak biliniyordu. 2014 yılında, kendi sınıfının en iyi anonim Blockchain ağı olarak oluşturuldu.
Monero, kullanıcılar tarafından oluşturulan adresli gizlemeyi amaçlar. Göndericinin ve alıcının işlemlerde gönderdiği tutarları mevcut kimliğini anonim hale getirir. Monero Ağ, bir çok gizleme protokolü ve şifreleme teknikleri kullanmaktadır.
Monero, piyasaya çıkış tarihinden bu yana geçen sekiz yıl boyunca güvenlik ve gizlilik özellikleri konusunda pek çok iyileştirme yaptı. Aralık 2019 ‘da özel entegre devre (ASIC) makinelerinin Monero madenciliğini durdurması için İş Kanıtı algoritmasını değiştirdi. Bu hareket, mevcut ağa saldırmanın %51’inin daha zor ve pahalı olmasını sağlayarak güvenliğini artırdı. Mayıs 2020’de Monero, gizlilik teknolojisine ZK-Snarks’ı uyguladı.
Monero, tüm bunların yanında fungible tokenlera sahip olarak tüm gizliliği başarılı bir şekilde korur.
Bununla bilrikte, Monero, gizlilik ilkesini ele aldığından siber suçlular tarafından tercih edilen bir blokchain teknolojisi haline geldi. Özellikle, Fidye yazılım gruplarının en çok tercih ettiği kripto para birimi geçtiğimiz ay açıklanan istatistiklere göre Monero oldu. Kuzey Koreli siber korsanlarının ise tüm yasadışı faaliyetlerinde Monero’yu kullandıkları belirtiliyor.
Zcash
Monero, şu anda piyasa üzerinde en çok kullanılan gizlilik blockchain’i olsa da bu alanda tek başına değil. Gizlilik meraklıları veya ihtiyaç sahipleri için tercih edilen bir dğer blockchin ise Zcash oldu. Temel taşları 2016 yılında atılan Zchas, göndereni, alıcıyı veya işlem tutarını açıklamadan işlemleri doğrulamak için sıfır bilgi kanıtı kullanır.
Monero ve Zcash arasında oldukça büyük farklar mevcut. Tüm Monero işlemlerinin gizlilik özellikleri kullanması gerekliyken, Zcash’ın kendi gizlilik özellikleri tamamen isteğe bağlıdır ve varsayılan bir biçimde kullanılamaz. Bu karmaşık sistem, ihtiyaç halinde yapılan tüm işlemlerin herkese açık bir şekilde paylaşılmasını kolaylaştırırken, işlemlerini gizlemek isteyen kullanıcıların ise gizliliğini korumaya yardımcı olur.
Şu anda, tüm Zcash ağının en az %20’si bu gizlilik özelliğini kullanmaktadır. Geri kalan %80’lik kesim normal bir şekilde herkese açık olarak işlem gerçekleştirmektedir.
Zcash’in arkasına aldığı teknoloji, Monero’dan daha güvenli değildir. Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Zcash’in mevcut gizlilik protokolüne övgüde bulundu. Ağın “gizlilik teknolojisinin en ileri araştırma ve dağıtımıyla uğraştığını” belirtti.
Secret Network
Secret Network, yeni yeni trend hale gelmeye başlayan tamamen gizlilik odaklı blokchain olarak karşımıza çıkıyor. Monero ve Zcash2in aksine, Secret Network tamamlandı. Bu, Secret Network’un Ethereum ve Solana gibi büyük akıllı sözleşmelerle başa çıkabileceği anlamına geliyor. Bunların yanı sıra Ağ, DeFi uygulamalarından ortaya çıkan “Gizli Finans” olarak adlandırdığı platforma öncülük ediyor.
Gizli sözleşmelerin temeline baktığımızda, mevcut tüm işlemlerin durumunu ve çıktısını belirli protokoller ile şifreleyerek gizliliğini koruduğunu görebiliriz. Ancak, Monero ve Zcash ile karşılaştırıldığında, adres gönderen, sözleşme karması gibi diğer işlem ayrıntıları tam anlamıyla şifrelenmez. Bundan dolayı, Secret Network gizlilik odaklı çalışan diğer ağlara göre anonimliği korumakla daha az ilgilenir.
Baktığımızda özel akıllı sözleşmeler, diğer halka açık olanlara göre daha fazla avatantaj sağlar. Ethereum ve diğer Layer-1 ağlarından farklı bir şekilde, Secret Network’deki işlemler Mempool’da görünmediği için öne çıkmaya daha dayanıklıdır.
Secret Network’un tüm akıllı sözleşmeleri ” Kara Kutu ” çalışma prensibini ele aldığından, hassas verilerin herkese açık bir şekilde yayınlanmasının önüne geçer. Bu durum, özel blockchain ağlarının tüm işlemlerini Secret Network’de çalışmasına ve ağa entegreli diğer uygulamalarla birlikte çalışabilirliği açmasına olanak tanır.
Secret Network’un, tüm bu gizlilik protokollerine rağmen, daha fazla test edilmiş Monero ve Zcash ile karşılaştırıldığında, Secret Network’un elinde tuttuğu teknoloji henüz güvenirliliğini kanıtlamadı. Ecryptobulls tarafından elde edilen verilere göre, Secret Network şu anda DeFi protokolleri arasında kilitlenmiş 40 milyon doların üzerinde varlığı elinde tutuyor.
Coin Mixers
Özel gizliliği koruyan blok zincirler, gizli kalmanın yollarını sunarken, Bitcoin ve Ethereum gibi halka açık blok zincirlerde fon tutanlar gizliliğini korumak için önlemler almak isteyebilir. Ağ etkinlikleri, çoğu ağın çalışma doğası gereği gizliliklere önem vermez. Bunların yanında, Coin karıştırma hizmetleri, adresler arasındaki işlemlerin izini sürebilmek için kullanılabilir.
Herhangi bir kişinin Coin karıştırma hizmetlerini kullanmasının bir kaç nedeni bulunmaktadır. Kullanıcılar, genellikle karıştırıcı protokollerini operasyonel güvenlik amacıyla kullanırlar. Gerçek hayattaki kimliklerine bağlı büyük miktarda kripto zenginliğine sahip insanlar, bilgisayar korsanları, sosyal mühendislik dolandırıcılığı ve hatta adam kaçırma gibi çeşitli suçlar işleyen kişiler tarafından Coin karıştırma hizmetleri defalarca kullanıldı.
CoinJoins ve Tornado Cash gibi Coin karıştırma hizmetleri, kullanıcıların yüksek değerli kripto cüzdanları ile gerçek hayattaki kimlikleri arasındaki bağlantıyı kesmelerine yardımcı olarak hedef alınmalarına karşı korunmalarına yardımcı olmaktadır.
CoinJoin
CoinJoin, aralarında gönderilen Bitcoin’in kaynaklarını ve hedeflerini gizlemek için birden fazla kullanıcının işbirliği yaptığı bir işlem gizliliği yöntemi kullanır. Kullanıcılar, mevcut coinlerini yeni bir Bitcoin işleminde karıştırmak için dijital bir akıllı sözleşme imzalarlar.
Greg Maxwell ilk olarak 2013 yılında CoinJoin kullanma sürecini önerdi ve o zamandan beri Bitcoin sahipleri arasında gizliliği korumanın en popüler yollarından biri haline geldi. Başlangıçta, CoinJoin’i kullanmanın önündeki en büyük engel, coinlerini karıştırmak isteyen yeterli sayıda kullanıcı bulmaktı. Şimdi, Wasabi ve Samourai gibi Bitcoin cüzdanları doğrudan CoinJoin’i hayata geçirdi ve kullanıcılara bağlantı kurmanın, coinleri karıştırmanın ve gizliliği korumanın kolay bir yolunu sunuyor.
Coin karıştırma, Bitcoin holdinglerinin gizliliğini etkili bir şekilde korurken, CoinJoin ile karıştırmanın daha önce düşünüldüğü kadar güvenli olmayabileceğine dair kanıtlar artmaktadır. Şubat ayında, Forbes gazetecisi Laura Shin, blockchain veri platformu Chainalysis’in 2016 Ethereum DAO hacker’ı tanımlamak için CoinJoin aracılığıyla gönderilen Bitcoinleri “demix” edebildiğini iddia etti. CoinJoin’i karıştırmak teorik olarak mümkün olsa da, Zincir Analizinin karışık Bitcoinleri izlemenin bir yolunu bulup bulmadığı veya bilgisayar korsanının kimliğinin açığa çıkmasına neden olan hatalar yapıp yapmadığı belli değil.
Tornado Cash
Ethereum’da gizli kalmak isteyenler, Tornado Cash adlı özel bir coin karıştırma platformunu kullanabilirler. CoinJoin ile aynı prensipte çalışır, ancak kullanıcıların coinlerini karıştırmak için başka taraflar bulmaları gerekmez. Bunun yerine, karıştırma işlemi Ethereum’da mümkün olan gelişmiş akıllı sözleşmelerle gerçekleştirilir.
Tornado Cash genellikle Bitcoin’i CoinJoin ile karıştırmaktan daha güvenli olarak açığa çıkar. İşlem, giriş ve çıkış hesaplarını yalnızca işlem verilerini karıştırmak yerine sıfır bilgi kanıtlarıyla birbirine bağlar. Bu, kullanıcının kendi gizliliğini istemeden tehlikeye atmadığı sürece Ethereum’u Tornado Cash’e yatıran adresi ve sonunda onu alan cüzdanı bağlamanın teorik olarak imkansız olduğu anlamına gelir.
Tornado Cash’i kullanmak için kullanıcılar rastgele bir anahtar oluşturur ve Ethereum veya ERC-20 tokenlerini yatırır. Ardından anahtarlarının bir karmasını Tornado Cash akıllı sözleşmesine gönderir. Para yatırdıktan sonra, yeni bir cüzdana para çekmeden önce bir süre beklemeniz önerilir. Para yatırma ve çekme arasındaki süre ne kadar uzun olursa, transfer o kadar güvenli olur. Para çekmek için, kullanıcıların Tornado Cash’e anahtarlarının sıfır bilgi kanıtı sunmaları gerekir ve akıllı sözleşme yatırılan fonları belirli bir alıcıya çekecektir.
Kriptoyu elinde tutan birçok insan için özel kalmak inanılmaz derecede önemlidir. Zcash ve Tornado Cash gibi gizliliği koruyan blok zincirler ve protokoller, kullanıcıların gizli kalmasına, yüksek net değerli bireyler için güvenliği artırmasına ve totaliter rejimler altında yaşayanların varlıklarını korumalarına olanak tanır.
Bununla birlikte, gizlilik maliyetlerini kabul etmek de önemlidir. Monero gibi blockchainler siber suçluların fidye yazılım saldırıları gerçekleştirmelerine ve milyonlarca doları gizlemelerine yardımcı oldu. T
Kripto ana akıma girmeye devam ettikçe, hükümetler muhtemelen kripto ile ilgili suçları azaltmak adına gizliliği koruyan teknolojileri çökertmeye çalışacaklar. Bu bir hedef olsa da, gizlilik ve suç azaltma arasında bir denge kurmak, kripto teknolojilerinin gerçek potansiyellerine ulaşmalarına izin vermenin anahtarı olacaktır.