Ethereum Virtual Machine (EVM), yürütülebilecek milyonlarca uygulamaya sahip merkezi olmayan bir bilgisayar olarak işlev gören bir hesaplama motorudur. EVM’nin görevi, tüketicilerin dağıtılmış defterle daha az sorun yaşaması için Blok Zincirine birkaç yeni özellik eklemektir.
Her Ethereum düğümü, blok zincirinde fikir birliğini korumak için EVM üzerinde çalışır.
Ethereum üzerinde çalışan bir kod parçası olan akıllı sözleşmeler adı verilen bir şeyi kolaylaştırır.
Ölçme esnasında tamamen izole edilmiş, bu ölçme esnasında içindeki kod ağ, dosya sistemi, ya da diğer işlemler için herhangi bir erişim vardır anlamı vardır.
Ethereum’un iki tür hesabı vardır: Dışarıdan Sahip Olunan Hesaplar (EOA) ve Sözleşme Hesapları, her ikisi de EVM kapsamında eşit muamele görür.
EVM, herhangi bir makinede (OS agnostik) akıllı sözleşmelerin (sağlamlık) yürütülmesini kolaylaştırır. EVM, akıllı sözleşme ile makinede kurulu işletim sistemi (işletim sistemi) arasında bir ara katmandır. EVM, bayt koduna derlendikten sonra Sağlamlık kodunu okuyabilir ve yürütebilir. JVM (Java Sanal Makinesi), bir programcıysanız işleri daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
EVM’miz yoksa, her işletim sistemi için ayrı ayrı derleyiciler oluşturmamız gerekir. Ethereum Virtual Machine (EVM), Ethereum ekosistemini daha verimli ve uyumlu hale getirir.
2022’de Dikkat Edilmesi Gereken Bazı EVM’leri Kontrol Edelim
Telos EVM, Ethereum gibi, mevcut Sağlamlık ve Vyper sözleşmelerini değiştirmeden çalıştıran bir Ethereum sanal makinesidir (EVM).
Telos EVM, Ethereum benzeri Sağlamlık ve Vyper sözleşmelerini değiştirmeden çalıştıran Ethereum sanal makinesinin (EVM) çatalı değildir. Bununla birlikte, hızın 30 katı, kapasitenin 100 katı ve Ethereum’un gaz ücretlerinin fiyatının sadece bir kısmı var. Ek olarak, işlem başına enerji kullanımı neredeyse 31 mm kat daha azdır.
Hem büyük ölçekli hem de mikro ticaretin geleceği olarak kabul edilen Telos EVM, büyük ölçekli traderların ön koşuculardan korunan ticaret yapma yetenekleri gibi Ethereum 2.0 tarafından ele alınmayan sorunları ele alıyor. Front running, Ethereum madencileri ve tüccar botları tarafından yayılmalarını en üst düzeye çıkarmak için hisse senedi ticareti, opsiyon, vadeli işlem sözleşmesi, türev veya güvenliğe dayalı bir takasa girmenin sürekli bir faaliyetidir.
Telos’un yönetişim yapısı, geliştiricilerin ve üyelerin platform üzerinde rakip platformlardan daha fazla etkiye sahip olmasını sağlar. Dapp’lerinde yönetişim işlevlerini kullanmak isteyen herhangi bir Telos geliştiricisi bunu yapabilir.
Substrate EVM
Substrat EVM, Substrat tabanlı blok zincirlere (Polkadot parachainler dahil) değiştirilmemiş Sağlamlık kodunun yerleştirilmesini sağlayarak Substrat ve Polkadot’un köprüler aracılığıyla Ethereum mainnet’e bağlanmasına olanak sağlayacaktır. Kuruluşundan bu yana Polkadot, özünde uyumluluk ve birlikte çalışabilirlik bulunan, birbirinden farklı fakat birbirine bağlı blok zincirlerden oluşan bir ağ olarak öngörülmüştür. Polkadot, merkezi olmayan ağların ve birbirine bağlı dapp’lerin geleceği için zemin hazırlıyor. Bu, Polkadot tarafından oluşturulan kamu, özel ve konsorsiyum blok zincirlerini ve önceden var olan ağları içerir.
Substrat EVM, Polkadot ve Ethereum’u bir araya getirmek için daha önemli bir çabanın sadece bir parçasıdır. İlk olarak orijinal Polkadot teknik incelemesinde önerilen bir Polkadot-Ethereum genel köprüsü, temel birlikte çalışabilirlik için Polkadot parachains’i Ethereum mainnet’e bağlayacak. Buna karşılık, Pariteye bir Substrat-Ethereum POA köprüsü, Parite Ethereum üzerine inşa edilmiş herhangi bir Ethereum POA blok zincirini ve bir Substrat SRML modülünü bağlayacaktır. (böylece Polkadot ağına potansiyel erişim kazanacaktır)
Avalanche C-chain (Avalanche)
Ethereum sanal makine performansı düşüktür ve akıllı sözleşme geliştiricilerine çeşitli kısıtlamalar getirir. Çoğu programcı, Solidity ve Ethereum akıllı sözleşmeleri geliştirmek için kullanılan diğer birkaç dile aşina değildir. Avalanche sanal makineleri (AVM’ler), blockchain tabanlı merkezi olmayan bir uygulama geliştirmeyi kolaylaştırır.
C Zinciri, ağın yerleşik tescilli sözleşme zinciridir. C Zinciri esasen Ethereum Sanal Makinesinin (EVM) bir klonudur ve geliştiricilerin Ethereum üzerine inşa edilmiş akıllı sözleşmeleri Avalanche ağında kolayca dağıtmalarına olanak tanır. Değişim Zinciri ve Platform Zinciri, Avalanche ağındaki C Zincirinin yanında bulunan diğer blok zincirlerdir.
Ağ, tüm işlevleri yerine getiren tek bir blok zincirden ziyade her zincirin kendine özgü işleri olduğu için önemli ölçüde daha hızlı ve daha ölçeklenebilir hale gelir. C-Zinciri, Avalanche’nin küresel varlık borsası olma hedefine ulaşmasını sağlar. Zincir, ağın doğrulayıcılarını yönetir, etkin alt ağları izler ve yeni alt ağlar oluşturmaktan sorumludur.
Aurora (NEAR Protocol)
Aurora’nın Ethereum Sanal Makinesi NEAR Protokol ekibi tarafından tasarlandı. Ağ, merkezi olmayan uygulamalarını Ethereum uyumlu, yüksek verimli, ölçeklenebilir ve geleceğe dönük bir platformda çalıştırmak isteyen geliştiriciler için bir çözüm olarak oluşturuldu. Aurora ağı, üzerinde çalıştığı için NEAR Protokolünün performansını devralır. Bu, ağın olağanüstü hızlı işlemler sağlamasına ve aynı zamanda düşük maliyetli işlemler sağlamasına olanak tanır.
Aurora’nın temel para birimi de önemli bir avantajdır. Aurora’nın temel para birimi, kendi yerel jetonlarını temel para birimi olarak sunan diğer Layer1 EVM uyumlu ağların aksine Ethereum’un yerel jetonu ETH’dir. NEAR Rainbow Bridge’nin bir parçası olan Aurora Köprüsü, kullanıcıların Ethereum varlıklarını tamamen güvensiz bir ortamda taşımalarını sağlıyor. Kullanıcılar varlıklarını Aurora Bridge tarafından etkinleştirilen güvenilir olmayan bir ortamda Ethereum’dan taşıyabilirler.
Aurora ayrı bir varlıktır, ancak NEAR Protokolün arkasındaki ekibi ve teknolojiyi paylaşırlar, kendi kendini finanse eden, bağımsız bir girişim olarak çalışır. Ağ, merkezi olmayan bir özerk kuruluş (DAO) tarafından yönetiliyor ve bu da onu topluma kontrol sağlayan birkaç EVM’den biri haline getiriyor.
Evmos (Cosmos)
Evmos, Ethereum Mainnet’in yanı sıra diğer Bizans hata toleransı (BFT) ve EVM uyumlu ortamlarla birlikte çalışabilen bir uygulama zinciridir. Bu uyumluluk, kullanıcıların ve geliştiricilerin zincirler arasında değer taşımasını kolaylaştıran Blok Zincirler Arası İletişim protokolü (IBC) ile entegrasyonu sayesinde mümkündür.
Bu platform, kullanıcılara Ethereum’da şu anda eksik olan birleştirilebilirliği, birlikte çalışabilirliği ve hızlı kesinliği sağlamak için Cosmos SDK’yı kullanan Cosmos’a dayanan ilk IBC uyumlu, EVM tabanlı zincirdir. Artık geliştiriciler, Dapps kodlarını yeniden yazmadan Ethereum tabanlı uygulamalarını Cosmos ekosisteminde başlatabilirler.
Evmos, Cosmos ağına göç eden çok sayıda projeden sorumlu olacak ve sonuç olarak Kozmos ekosistemi çok daha büyük hale gelecektir. Platformun yerel parası olan EVMOS, cosmos ekosistemi, Ethereum dapps ve EVM köprülerinin kullanıcılarına gönderilecek.
Binance Akıllı Zincir ve Polygon büyümesini gördükten sonra, kendi EVM’lerini piyasaya sürdüklerinde, Evmos’un Cozmos’u DeFi’nin ön saflarına koyması bekleniyor.